Folketinget diskuterer pt. regulering af crowdfunding, et emne som Juridisk Instituts forskergruppe CLEAR allerede har fokus på. Således har CLEAR stillet skarpt på juraen i andelscrowdfunding i et webinar med deltagelse af disse retsvidenskabelige gæster:
- Lektor Thomas Neumann, forskningsleder af CLEAR
- Ph.d.-stipendiat Cecilie Højvang Christensen
- Advokatfuldmægtig Layal Serhan
- Professor Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet
Highlights fra webinaret, som du også finder i videoen:
- ApS’er må ikke andelscrowdfunde pga. forbud i selskabsloven.
- Forbuddet rammer alle ApS’er, men ikke A/S, kommanditselskaber og andre.
- Forbuddets rigtighed og relevans kan betvivles.
- Forbuddet har rod i sondringen mellem offentlige og private selskaber.
- Forbuddet gør at danske ApS’er enten må gå til udlandet, skifte selskabsform eller foretage andre retlige konstruktioner for at få adgang til andelscrowdfunding.
Bonus-info i webinaret:
Selv med en fjernelse af forbuddet står spørgsmål om beskatning, exit fra investering, kendskab m.m. som barrierer for andelscrowdfunding i Danmark. Investorer i andelscrowdfunding vil være beskyttet af reglerne i EU’s crowdfundingforordning.
Er du nysgerrig på den forskningsbaserede viden om andels- og andre crowdfundingtyper i Danmark og udlandet? Så kontakt CLEAR.
Retsvidenskabelige kilder:
Aktuelle selskabs- og skatteretlige aspekter af aktiecrowdfunding af Thomas Neumann i Erhversjuridisk Tidsskrift ET.2022.154
Anpartsbaseretcrowdfunding -om adgangen til at lovliggøre anpartsselskabers anvendelse af equity-crowdfunding samt den potentielle regulering heraf af Amanda Emilia Kamph og Layal Sarhan i Erhvervsjuridisk Tidsskrift ET.2022.227
Crowdfundingforordningen og anpartsselskaber af Jesper Lau Hansen i Erhvervsjuridisk Tidsskrift ET.2023.044