Nyhed
AAU-lektor skal arbejde med digital efterforskning i Strafferetsplejeudvalget
Lagt online: 31.05.2024

Nyhed
AAU-lektor skal arbejde med digital efterforskning i Strafferetsplejeudvalget
Lagt online: 31.05.2024

AAU-lektor skal arbejde med digital efterforskning i Strafferetsplejeudvalget
Nyhed
Lagt online: 31.05.2024
Nyhed
Lagt online: 31.05.2024
Justitsministeriet har udpeget lektor i strafferet og straffeproces ved Juridisk Institut, Lene Wacher Lentz som medlem af Strafferetsplejeudvalget. Udvalget skal blandt andet se på en modernisering af retsplejelovens regler inden for digital efterforskning.
Strafferetsplejeudvalget skal gennemgå retsplejelovens kapitler om tvangsindgreb, navnlig om ransagning, beslaglæggelse, indgreb i meddelelseshemmeligheden, dataaflæsning mv., for at udarbejde forslag til, hvordan bestemmelserne kan moderniseres og fremtidssikres.
Forslaget skal udarbejdes, så der skabes klare rammer i lyset af nye digitale efterforskningsmuligheder. Der skal samtidig sikres en afvejning mellem hensynet til politiets efterforskningsmuligheder over for den enkeltes ret til personlig frihed og integritet.
Lene Wacher Lentz udtaler:
”Det er et utroligt spændende arbejde, som jeg er meget glad for at være en del af. Det ligger i direkte forlængelse af mit forskningsområde, hvor jeg i mit ph.d.-projekt undersøgte de retlige rammer for politiets hemmelige efterforskning på internettet, og sidenhen har jeg undersøgt en række forskellige aspekter ved digital efterforskning. Hver gang er jeg nået frem til det samme: Retsplejeloven tager ikke højde for digital efterforskning, lovgiver må se på det og udarbejde nogle tidssvarende regler for området.”
Retstilstanden har således i en årrække været, at domstolene har fortolket på de eksisterende regler og fået dem til dække, men det har været en uensartet retsudvikling, hvor der hersker en høj grad af uklarhed i forhold til, hvad politiet må gøre.
”I denne gråzone er der både en risiko for at politiet går for langt i deres efterforskning og laver noget ulovligt, men også en risiko for, at politiet afstår fra en lovlig efterforskning, fordi man vil helst være på den sikre side og ikke skabe problemer for straffesagen,” udtaler Lene Wacher Lentz.
Tidshorisonten for udvalgets arbejde er ikke fastsat. Det fremgår dog af kommissoriet, at udvalget opfordres til at tilrettelægge sit arbejde således, at udvalget undervejs kan afgive delbetænkninger, hvis det vurderes hensigtsmæssigt.
”Det er en stor opgave, der er en del at rydde op i, men også utroligt spændende som forsker at være en del af. Jeg har længe kritiseret de regler, nu skal jeg være med til at foreslå løsninger,” siger Lene Wacher Lentz.