Nyhed
Juraforsker: EU kan ikke holde trit med Temu
Lagt online: 30.10.2024

Nyhed
Juraforsker: EU kan ikke holde trit med Temu
Lagt online: 30.10.2024

Juraforsker: EU kan ikke holde trit med Temu
Nyhed
Lagt online: 30.10.2024
Nyhed
Lagt online: 30.10.2024
Den kinesiske netgigant Temu udvikler hele tiden nye aggressive mekanismer, der skal fastholde forbrugerne og lokke dem til at købe mere. Men EU-systemet har svært ved at håndhæve reglerne i en tilstrækkelig grad til at beskytte forbrugerne mod Temus metoder, siger lektor ved Juridisk Institut og ekspert i digital forbrugerbeskyttelse Marie Jull Sørensen fra Aalborg Universitet.
Med deres lave priser og særlige fastholdelsesmekanismer stormer Temu frem. Men EU’s system for forbrugerbeskyttelse har svært ved at holde trit med teknisk tunge platforme som Temu, og de mere eller mindre ufine metoder, den kinesiske netgigant bruger, til at få forbrugerne til at købe deres varer. Det vurderer Marie Jull Sørensen, der blandt andet er ekspert i digital forbrugerbeskyttelse.
”På nettet bliver vi forbrugere ofte snydt af såkaldte dark patterns, som er algoritmer, der fastholder os på hjemmesiden, samtidigt med at de påvirker os til at foretage et køb”, siger Marie Jull Sørensen.
Marie Jull Sørensen påpeger, at manipulationen findes i mere eller mindre skjulte versioner.
Dark patterns er skjulte mekanismer i algoritmerne, som eksempelvis kommer til udtryk gennem særlige visninger ved en bestemt brugeradfærd på Temu. Derimod ses de tydeligt manipulerende algoritmer ved for eksempel blinkende lykkehjul, hvor man kan vinde store rabatter, mulighed for rabat når man har lagt en vare i kurven, og meddelelser om, at der kun er få af varen på lager, så man derfor skal skynde sig at foretage købet.
”Temu udvikler hele tiden nye teknikker, der skal fange forbrugeren ind. Og hver eneste gang skal Medlemsstaterne eller EU-systemet vurdere, om det er vildledende, manipulerende eller aggressiv markedsføring. Det kan sagtens tage et godt stykke tid, og i mellemtiden har Temu fundet på en milliard nye ting. Det er simpelthen svært at følge med som håndhæver og lovgiver på dette område, når der er tale om virksomheder, der udfordrer lovens rammer”, siger Marie Jull Sørensen.
I en rapport fra Dansk Erhverv fremgår det, at Temu nu indtager en 2. plads på listen over de mest benyttede netbutikker i Danmark i 2024. EU har for nylig pålagt Temu at indføre en mere omhyggelig kontrol af produkter, der kan være ulovlige i Europa, forbedre beskyttelsen af forbrugerne og i det hele taget udvise mere gennemsigtighed og ansvarlighed. Det betyder, at platformen nu skal afrapportere til EU-kommissionen om blandt andet deres algoritmer.
Marie Jull Sørensen mener dog, at der bliver lagt for meget ansvar over på den kinesiske gigant, som selv skal stå for at indrapportere deres brug af algoritmer og kunstig intelligens, og bekymrer sig om alle de lignende platforme, der går under radaren.
”Temu vil fortsætte i fuld fart, medmindre EU gør livet rigtig surt for dem. Men det vil nærmest kræve at de sidder på deres kontor og tjekker dem hele tiden. Vi kan selvfølgelig også forsøge at uddanne befolkningen i, at Temu ikke er godt, men det tror jeg er op ad bakke”, siger Marie Jull Sørensen.